Produzione agricola e beni relazionali

Titolo Rivista RIVISTA DI ECONOMIA AGRARIA
Autori/Curatori Benedetto Rocchi
Anno di pubblicazione 2014 Fascicolo 2013/3
Lingua Italiano Numero pagine 19 P. 7-25 Dimensione file 63 KB
DOI 10.3280/REA2013-003001
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più clicca qui

Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.

Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF

Anteprima articolo

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche

The paper discusses the relevance of "relational goods" in studying the economics of agriculture and food supply chain. The quality of interpersonal relations and the dynamic of relational assets have been proposed as relevant concepts in the interpretation of the happiness paradox in developed economies. After a short overview of the literature, the concept of "relational goods" is used to discuss three specific topics: the role of personal relations in overcoming the information asymmetries in the agro-food system, the organisation of labour in agriculture and the emerging sector of social farming. Quality differentiation increases the importance of credence characteristics in marketing agricultural and food products. The creation of relational assets may ease the solution of this information problem. Moreover, emerging forms in the marketing of agricultural and food products, such as alternative food supply chains, community supported agriculture and farmers’ markets, can be better understood when the production of relational goods is taken into account. The dynamic of personal relations is also relevant in explaining the variety of tenancy forms and models of labour organisation in agriculture. A historical example relative to share tenancy in Italy is used as an example to discuss this theme. Finally, the growing sector of social farming (where farming activities are the basis of personal care of individuals with disabilities or social discomfort) clearly shows the economic and social relevance of relational goods. In social farming production activities become the opportunity for a personal "encounter" between the carer and the beneficiary. The nature of the agricultural production process seems particularly suitable for lending support these forms of personal care. The paper closes with a discussion on policies to incentive the creation of relational assets in the agro-food system. The possible trade-off between economic incentives and altruistic motivations in producing genuine human relations suggests an indirect approach. The institutional context and the specific regulations should widen the spectrum of means available to actors in arranging economic and market relations.;

Keywords:Rapporti tra scienza economica e valori sociali, economia del benessere, agricoltura

Jel codes:A13, D6, Q1

  1. Amerighi G. Il percorso delle fattorie sociali tra fragilità economica e ricchezza umana. Firenze: tesi di Laurea Specialistica in Sviluppo Rurale e Tecniche Sostenibili, anno accademico 2009/2010.
  2. Andersen E.S. (1994). The evolution of credence goods: A transaction approach to product specification and quality control. MAPP Working paper 21. Aarhus, Aarhus School of Business.
  3. Bandini M. (1991). La quota di conguaglio nel sistema della mezzadria, in Cecchi C. (a cura di), L’imprenditore agrario e la proprietà. Scritti sull’approccio contrattuale all’analisi dei tipi di impresa, Milano: FrancoAngeli, pp. 63-88.
  4. Basile E. (1991). Il dibattito sul crepuscolo della mezzadria: ideologia ed economia morale, in Cecchi C. (a cura di), L’imprenditore agrario e la proprietà. Scritti sull’approccio contrattuale all’analisi dei tipi di impresa, Milano: FrancoAngeli, pp. 89-121.
  5. Bruni L. (2012). Le nuove virtù del mercato nell’era dei beni comuni, Roma: Città Nuova.
  6. Bruni L., Zamagni S. (2004). Economia civile. Efficienza, equità, felicità pubblica, Bologna: Il Mulino.
  7. Bruni L., Zarri L. (2007). La grande illusione: false relazioni e felicità nelle economie di mercato contemporanee, Impresa Sociale, n. (76)2: 148-167.
  8. Di Iacovo F., Senni S., De Kneght J. (2006). Farming for health in Italy, in Hassink, J., van Dijk M. (eds.), Farming for Health, The Netherland: Springer: 289-308, DOI: 10.1007/1-4020-4541-7_20
  9. Gabbai M., Rocchi B., Stefani G. (2003). Pratiche alimentari e prodotti tipici: un’indagine qualitativa sui consumatori. Rivista di Economia Agraria, n. 58(4): 511-552.
  10. Gui B. (2000). Beyond transactions: on the interpersonal dimension of economic reality. Annals of Public and Cooperative Economics, n. (71)2: 139-169.
  11. Gui B. (2005). From transactions to encounters: the joint generation of relational goods and conventional values, in Gui B., Sugden R. (eds.), Economics and social interactions, Cambridge: Cambridge University Press: 23-51, DOI: 10.1017/CBO9780511522154.003
  12. Gui B. (2010). Beni relazionali, in Bruni L. e Zamagni S. (a cura di), Dizionario di Economia Civile, Roma: Città Nuova, pp. 89-101.
  13. Gui B., Stanca L. (2010). Happiness and relational goods: well-being and interpersonal relations in the economic sphere. International Review of Economics, n. 57(2): 105-118.
  14. Hirsh F. (1981). I limiti sociali allo sviluppo. Milano: Bompiani.
  15. Kirwan J.R. The reconfiguration of producer-consumer relations within alternative strategies in the UK agro-food system: the case of farmers’ markets, PhD Thesis, University of Glouchestershire 2003, www.ccri.ac.uk/AboutUs/Staff/Images/James%20Kirwan%20PhD%20Thesis%20July%202003.pdf.
  16. Magliulo A. (2007). Sulla felicità in economia. La teoria dei beni relazionali di Menger e Böhm-Bawerk, Working Paper del Dipartimento di Scienze Economiche dell’Università degli Studi di Firenze, n. 1, www.dse.unifi.it/upload/sub/WP01bis.pdf.
  17. Otsuka K. (2007). Efficiency and equity effects of land markets, in Evenson R., Pingali P. (eds.), Handbook of Agricultural Economics Volume 3, Amsterdam: Elsevier - North Holland, pp. 2672-2703.
  18. Relf P.D. (2006). Theoretical models for research and program development in agriculture and health care, in Hassink J. e van Dijk M. (eds.), Farming for Health, The Netherland: Springer, pp. 1-20, DOI: 10.1007/1-4020-4541-7_1
  19. Robinson L.J., Allan Schmid A., Barry P.J. (2002). The role of social capital in the industrialization of the food system. Agricultural and Resource Economics Review, n. 31(1): 15-24.
  20. Rocchi B., Cavicchi A., Baldeschi M. (2012). Consumers’s attitude towards farmers’ markets in Tuscany. Sviluppo locale, vol. 15(37/38): 5-23.
  21. Rocchi B. (2004). Un sovrappiù di comunione: formazione e distribuzione del reddito nelle aziende EdC, in Bruni L., Crivelli L. (a cura di), Per una economia di comunione. Roma: Città Nuova, pp. 197-222.
  22. Rossi A., Favilli E., Brunori G. (2013). Il ruolo emergente dei civic food networks nell’innovazione attorno al cibo. AgriRegioniEuropa, n. 8(32): 6-9.
  23. Sage C. (2003). Social embeddedness and relations of regard: alternative ‘good food’ networks in south-west Ireland. Journal of Rural Studies, n. 19(3): 47-60.
  24. Sam A. (2008). Les tribulations d’une cassière, Malesherbes (FR): Stock.
  25. Senni S. (2005). L’agricoltura sociale come fattore di sviluppo rurale. AgriRegioniEuropa, n. 1(2): 30-31.
  26. Senni S. (2007). Competitività dell’impresa agricola e legame con il territorio: il caso dell’agricoltura sociale. AgriRegioniEuropa, n. 3(8): 19-22.
  27. Senni S. (2010). Agricoltura e imprenditorialità sociale nell’esperienza italiana, Impresa Sociale, n. 79(4): 15-33.
  28. Spaemann R. (2005). Persone. Sulla differenza tra “qualcosa” e “qualcuno”. Bari: Laterza.
  29. Stefani G. (2003). L’organizzazione del lavoro nell’azienda agraria, in Torquati B.M., Economia e gestione dell’impresa agraria, Bologna: Edagricole, pp. 57-74.

Benedetto Rocchi, Produzione agricola e beni relazionali in "RIVISTA DI ECONOMIA AGRARIA" 3/2013, pp 7-25, DOI: 10.3280/REA2013-003001