Titolo Rivista RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'
Autori/Curatori Carlo Greco, Alessandro Campiotti, Patrizia De Rossi, Pierluigi Febo, Germina Giagnacovo
Anno di pubblicazione 2020 Fascicolo 2020/1
Lingua Inglese Numero pagine 13 P. 91-103 Dimensione file 306 KB
DOI 10.3280/RISS2020-001006
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più
clicca qui
Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.
Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF
FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche
This work addresses the subjects of reducing fossil energy consumption and the interventions to improve energy efficiency in the European agricultural-food sys-tem. Following an overview on both such subjects, the results of European projects TESLA and SCOoPE are also analysed with attention to best practices and technologies available to improve energy efficiency in order to reduce the fossil energy use in agri-food systems of Mediterranean countries. A list of Key Performance Indicators for the fruit and vegetable sector, useful for comparative analyses aimed at selecting best methods of energy management and technologies for improving energy efficiency, is reported. Finally, a brief focus on European policies concerning the solutions adopted by the new European Commission to make the agri-food system more sustainable from an energy and environmental point of view is also discussed.
Keywords:Food industry, agriculture, energy efficiency, energy consumption, pro-cessing technologies, Key Performance Indicator.
Carlo Greco, Alessandro Campiotti, Patrizia De Rossi, Pierluigi Febo, Germina Giagnacovo, Energy consumption and improvement of energy efficiency for the European agricultural-food system in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 1/2020, pp 91-103, DOI: 10.3280/RISS2020-001006