The Future of Sustainability as a Product of the Present: Lessons from Modern Food in Ecuador

Titolo Rivista RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'
Autori/Curatori Stephen Sherwood, Myriam Paredes, Joan Gross, Micaela Hammer
Anno di pubblicazione 2014 Fascicolo 2014/2
Lingua Inglese Numero pagine 21 P. 83-103 Dimensione file 230 KB
DOI 10.3280/RISS2014-002006
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Drawing on historical research in the northern highlands of Ecuador, the authors summarize how 75 years of state-supported agricultural modernization and subsequent food policies have led to diverse, wide-scale socio-environmental decline. Despite this global trend, they find considerable heterogeneity in familylevel farming and food practices, with highly diverse and important implications for human health, economy and the environment. Following a study of ‘positive deviance’, they argue that certain production-consumption patterns are more sustainable than others, representing a time-proven, yet largely neglected resource for policy reform. Nevertheless, Ecuador’s investment in modern food poses formidable institutional challenges to change, while sparking increasingly influential social counter-movements.

Basandosi sulla ricerca storica negli altopiani del nord dell’Ecuador, gli autori riassumono come 75 anni di modernizzazione agricola sostenuta dello stato e le successive politiche alimentari hanno portato, su larga scala, a un diverso declino socio-ambientale. Nonostante questa tendenza globale, trovano una notevole eterogeneità in agricoltura a livello di famiglia e di pratiche alimentari, con molto diverse e importanti implicazioni per la salute umana, l’economia e l’ambiente. A seguito di uno studio di "devianza positiva", essi sostengono che certi modelli di produzione-consumo sono più sostenibili rispetto ad altri, che rappresenta una risorsa ancora in gran parte trascurata a prova di tempo per la riforma della politica. Tuttavia, l’ investimento di Ecuador nel cibo moderno pone formidabili sfide istituzionali a cambiare, mentre scatena contromovimenti sociali sempre più influenti.

Parole chiave:Pratiche agricole e alimentari, eterogeneità, sostenibilità, Ecuador

  • Traditional Food Consumption in Andean Ecuador and Associated Consumer Characteristics, Shopping and Eating Habits Gabriel April-Lalonde, Ana Deaconu, Donald C. Cole, Malek Batal, in Ecology of Food and Nutrition /2023 pp.308
    DOI: 10.1080/03670244.2023.2264197
  • Patrimonios alimentarios en América Latina Nasser Rebaï, pp.31 (ISBN:9786124358081)
  • Cambio climático, biodiversidad y sistemas agroalimentarios: avances y retos a 10 años de la Ley Orgánica del Régimen de la Soberanía Alimentaria en Ecuador Myriam Paredes, Priscila Prado, Stephen Sherwood, pp.125 (ISBN:9789978105689)
  • Trajectoires de vulnérabilité des territoires ruraux dans les Andes d’Équateur : une analyse comparative Nasser Rebaï, Julio A. Alvarado Vélez, in Revue de géographie alpine /2018
    DOI: 10.4000/rga.4918
  • Trajectories of Vulnerability of Rural Territories in the Ecuadorian Andes: a Comparative Analysis Nasser Rebaï, Julio A. Alvarado Vélez, in Revue de géographie alpine /2018
    DOI: 10.4000/rga.4969

Stephen Sherwood, Myriam Paredes, Joan Gross, Micaela Hammer, The Future of Sustainability as a Product of the Present: Lessons from Modern Food in Ecuador in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2014, pp 83-103, DOI: 10.3280/RISS2014-002006