Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Marcella De Martino
Anno di pubblicazione 2012 Fascicolo 2012/2
Lingua Italiano Numero pagine 22 P. 41-62 Dimensione file 246 KB
DOI 10.3280/ECAG2012-002003
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più
clicca qui
Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.
Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF
FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche
Southern Italy is an area with a rich and wide variety of Agri-food products, with high potentiality for growth and internationalisation for those products which are of high quality, have supply chain certification and are a well-known brand abroad. Nevertheless, with reference to logistics, there are several problematic issues that policy makers and business operators have to address. Considering that proper logistics management can improve the competitiveness of Agri-food firms in Southern Italy, this paper analyses three firms in the Campania region which are renowned for their excellence - specialising in various food categories (pasta, wine and mozzarella) - based on a theoretical framework of the relevant literature. Crossanalysis allows us to analyse the impact of some specific drivers regarding logistics outsourcing and to define a set of recommendations for the recovery of competitiveness for Agri-food supply chains.;
Keywords:Logistics outsourcing, Agri-food supply chain, case-studies, Campania region
Jel codes:L200, L660, M200
Marcella De Martino, La gestione della logistica nelle filiere agroalimentari: alcune evidenze empiriche in Campania in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 2/2012, pp 41-62, DOI: 10.3280/ECAG2012-002003