Titolo Rivista TERRITORIO
Autori/Curatori Susan Parham
Anno di pubblicazione 2021 Fascicolo 2020/95
Lingua Inglese Numero pagine 10 P. 53-62 Dimensione file 731 KB
DOI 10.3280/TR2020-095006
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The theme of food is central to Ebenezer Howard’s garden city model and today has wider resonances for sustainable placemaking in the context of the climate emergency. This exploration of food and the garden city uses morphological, historical and contemporary sources to examine the planning and urban design interplay of garden cities and food, past and present. It focuses primarily on the experience of Letchworth Garden City and Welwyn Garden City, but draws on other garden settlement examples from Europe, the Americas, and the Middle East to understand more about Howard’s original food vision and the ways that this has been variously adapted, diminished, distorted and rediscovered. Concluding with a brief review of Letchworth Garden City’s recent food practice, it is argued that Howard’s very thoroughly worked through food proposals remain fresh.
Il tema del cibo è centrale nel modello di città giardino di Ebenezer Howard e oggi assume particolare rilievo nel contesto dell’emergenza climatica. Attraverso la discussione di fonti molteplici, questo contributo esamina l’interazione tra il progetto urbanistico della città giardino e il cibo, tra passato e presente. Si concentra sulle esperienze di Letchworth Garden City e Welwyn Garden City nel Regno Unito, ma fa riferimento anche ad altri esempi in Europa, America e Medio Oriente, per approfondire la visione alimentare originale di Howard e alcuni dei modi in cui questa è stata adattata, ridotta, distorta e riscoperta. Concludendo con una breve rassegna della recente pratica alimentare di Letchworth Garden City, si sostiene che le non banali proposte alimentari di Howard mantengono la loro attualità in una prospettiva di sostenibilità.
Keywords:Howard; città-giardino; cibo
Susan Parham, Food and the garden city in "TERRITORIO" 95/2020, pp 53-62, DOI: 10.3280/TR2020-095006